Deel

Foto van Linda, zij doet een combinatietraject bij RijnIJssel

Linda studeert, burgert zich in én werkt!

De winkel netjes houden, servies in- en uitpakken én Nederlands leren. Dat hoopt de 45-jarige Linda Berklou op haar werkervaringsplek bij servieszaak Pollmann in Arnhem te leren. Ze is een van de vijftien statushouders die bij Rijn IJssel een inburgeringstraject combineert met een Entree-opleiding.

Deze maandagmiddag gaan de studenten op de Rijn IJssel-locatie aan de Alexanderstraat op speeddate met consulenten van de gemeente Arnhem, RSD de Liemers, WerkgeversServicepunt Midden-Gelderland en Leerwerkloket Midden-Gelderland. Eigenlijk zijn het korte sollicitatiegesprekken waarin de studenten oefenen hoe ze zich moeten presenteren. Ze beantwoorden vragen als: Wat zijn je kwaliteiten? Wat wil je leren? En wat is je ambitie?

Foto van Linda, zij doet een combinatietraject bij RijnIJssel
Aan het eind van de rit zijn ze ingeburgerd, hebben ze een Entree-diploma én anderhalf jaar werkervaring

Passend werk

De consulenten gaan aan de hand van deze gesprekken op zoek naar een passende werkplek voor de studenten. Sommigen hebben al een plek gevonden, zoals Linda, maar anderen nog niet. De komende anderhalf jaar volgen de studenten, die nog inburgeringsplichtig zijn, twee dagen per week onderwijs bij Rijn IJssel. De overige drie dagen gaan ze aan de slag op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in de logistiek, de horeca, dienstverlening of de zorg.

Contract aangeboden

Het duale traject heeft grote voordelen voor de studenten, vertelt Annet Schriemer, loopbaancoach bij Rijn IJssel. “Aan het eind van de rit zijn ze ingeburgerd, hebben ze een Entree-diploma én anderhalf jaar werkervaring. Soms bieden werkgevers de student bovendien een contract aan. Dat gebeurde vorig jaar bij een vrouw die in een verpleeghuis werkte. Nu volgt ze daar de niveau-2-opleiding Helpende zorg en welzijn in BBL-vorm.

Positie op de arbeidsmarkt

Ook als dat laatste niet gebeurt, heeft de positie van de statushouders op de arbeidsmarkt aan het eind van het traject een flinke boost gekregen. Schriemer: “Ze tonen hiermee aan dat ze betrouwbare werknemers zijn, arbeidsvaardigheden hebben geleerd en initiatief op de werkvloer kunnen tonen.”

Doorstuderen

Linda, die de Entree-opleiding Assistent logistiek volgt, heeft weinig moeite met het beantwoorden van de vragen die een consulent haar tijdens de speeddate stelt. Wat haar kwaliteiten zijn? “Ik ben heel actief en flexibel”, vertelt ze opgetogen. “En ik wil heel graag leren. Uiteindelijk wil ik een niveau-3-opleiding afronden. Misschien in de logistiek, maar als ik dat niet leuk vind, dan wil ik iets in de kinderopvang doen.”
Eerst aan de slag bij servieszaak Pollmann. Daar leert de van oorsprong Ghanese hoe ze de Nederlandse taal gebruikt op de werkvloer en wat er bij een baan van haar wordt verwacht. “Ik kijk er heel erg naar uit.”

Ben je werkgever en wil je een leerwerktraject aanbieden? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt (WSP) Midden-Gelderland.

Deel

Foto van Robin Smaak

Privé: Robin heeft weer werk

Robin ontving een WW-uitkering en wilde heel graag weer snel aan het werk. Vanwege haar ADHD liep ze tijdens haar vorige baan tegen een aantal dingen aan. Om te voorkomen dat dit weer zou gebeuren schakelde haar adviseur bij het UWV met de gemeente Arnhem en met het RMT Midden-Gelderland.

Lees meer
Foto van 3 medewerkers

Bij Lamers is inclusie de normaalste zaak van de wereld

Lamers Productions Medical Products was al een inclusieve werkgever lang voordat dat woord bestond. Dertig jaar geleden nam oprichter J.S. Lamers drie leerlingen aan van de plaatselijke school voor speciaal onderwijs en zo werd inclusie hier de normaalste zaak van de wereld. Zoals zoon Marcel Lamers zegt: “Als je focust op wat iemand kan, is heel veel mogelijk.”

Lees verder over Lamers en inclusie