Deel

Foto Bjorn praktijkleren bij artikel Rijn IJssel

Leren is niets voor Bjorn (45), maar praktijkleren wél

Naar school gaan, leren uit boeken en een opleiding afmaken was in het verleden niets voor de 45-jarige Bjorn Kampen. Maar onlangs sleepte hij bij Rijn IJssel tóch een belangrijk papiertje binnen: een praktijkverklaring voor zijn horecawerk in het Arnhemse T-Huis. “Mooi dat ik dit heb bereikt.”

Naar eigen zeggen is Bjorn ‘geen theoriemens’. Zijn ADHD en concentratieproblemen maken dat hij met zijn handen bezig wil zijn. Dat was lastig bij de grafische opleiding die hij in het verleden deed. “De laatste drie maanden van de studie had ik er geen zin meer in, dus toen ben ik ermee gestopt”, vertelt hij nu.

Daarna zat de Arnhemmer jaren thuis zonder werk. “In sommige periodes deed ik mijn telefoon uit en dacht ik: bekijk het allemaal maar. Ik ben de komende weken gewoon niet bereikbaar.”

Foto Bjorn Kampen bij artikel praktijkleren Rijn IJssel
In sommige periodes deed ik mijn telefoon uit en dacht ik: bekijk het allemaal maar

Plek in de samenleving

Maar eigenlijk is Bjorn op dat moment helemaal niet blij met zijn situatie. Hij wil wat doen. Een plekje hebben in de samenleving. Via de wijkcoach komt hij dan in contact met het T-Huis: een kleine bistro in Presikhaaf waar mensen met een arbeidshandicap de fijne kneepjes van het horecavak leren. Hij gaat er aan de slag. “De keuken heeft me altijd al geïnteresseerd, dus ik dacht: waarom niet?”

Praktijkleren

Dan blijkt dat Bjorn naast zijn werk óók een praktijkverklaring bij Rijn IJssel kan halen. Daarvoor hoeft hij niet naar school. Wel krijgt hij van een begeleider van Rijn IJssel praktijkopdrachten om uit te voeren bij het T-Huis. Een leermeester van zorginstelling Siza begeleidt en beoordeelt hem. Er blijft gaandeweg ook contact tussen Bjorn, de leermeester van Siza en de begeleider van Rijn IJssel om de voortgang te bepalen.

Basisvaardigheden

Bjorn: “Ik heb geleerd hoe ik goed moet schoonmaken en ik ken nu verschillende snijtechnieken. Als eindopdracht moest ik zelf een gerecht bedenken. Gezien het seizoen heb ik toen een apfelstrudel gemaakt met vanillesaus. Daar waren klanten zeer over te spreken.”
Uiteindelijk heeft Bjorn in zes maanden tijd alle opdrachten volbracht. Hij is niet afgehaakt vlak voor het einde, zoals hij misschien van tevoren had verwacht. Iedere dag meldt hij zich stipt op tijd. “Ik heb weer structuur in mijn leven. En ik vind het nog leuk ook. Het contact met mensen bevalt me goed. Als ik iets heb bereid en mensen ervan zie genieten, dan denk ik: dat hebben we toch maar mooi met z’n allen gedaan.”

Officieel papiertje

Bjorn is een van de eersten bij Rijn IJssel die een praktijkverklaring in ontvangst mag nemen. Daarmee zijn zijn vaardigheden officieel vastgelegd. Zo’n verklaring van het mbo wordt landelijk erkend en dat maakt het voor andere bedrijven aantrekkelijker om Bjorn aan te nemen.
Toch is hij voorlopig niet van plan om te vertrekken bij het T-Huis. “Ik wil de BBL-niveau-2 opleiding tot Kok gaan volgen bij Rijn IJssel en hier blijven werken. Mijn ultieme droom is om uiteindelijk een cateringbedrijf te beginnen voor de minderbedeelden. Maaltijden maken voor een paar euro. Daar streef ik naar.”

Ben je werkgever en wil je een leerwerktraject aanbieden? Neem dan contact op met het Werkgeversservicepunt (WSP) Midden-Gelderland.

Deel

Foto van Robin Smaak

Privé: Robin heeft weer werk

Robin ontving een WW-uitkering en wilde heel graag weer snel aan het werk. Vanwege haar ADHD liep ze tijdens haar vorige baan tegen een aantal dingen aan. Om te voorkomen dat dit weer zou gebeuren schakelde haar adviseur bij het UWV met de gemeente Arnhem en met het RMT Midden-Gelderland.

Lees meer
Foto van Linda, zij doet een combinatietraject bij RijnIJssel

Linda studeert, burgert zich in én werkt!

De winkel netjes houden, servies in- en uitpakken én Nederlands leren. Dat hoopt de 45-jarige Linda Berklou op haar werkervaringsplek bij servieszaak Pollmann in Arnhem te leren. Ze is een van de vijftien statushouders die bij Rijn IJssel een inburgeringstraject combineert met een Entree-opleiding.

Lees verder over Linda